Ett föga känt faktum är att det finns några läckra äpplen som växer i Sverige – särskilt äppelfrukten från äppelträdet. Äpplen och äppelmos är några av de mest älskade och önskade behandla i världen.

Även äpplen har varit kända i århundraden för att vara en favorit frukost mat, har det först nyligen blivit en läcker mellanmål objekt. I åratal har människor förlitat sig på en mer traditionell källa till socker – vitt bröd – för att söta sin äppeljuice och rostat bröd. Men det som är bra med äppeljuice är att du kan njuta av det varmt eller kallt utan att oroa dig för kalorier, fett eller kolhydrater!

Den perfekta frukten till sommaren är säker på att vara äppelfrukt. Tidigare var äppelträd svåra att nå i vissa områden, så människor var tvungna att förlita sig på bär för att ge dem sin frukt. Även om dessa bär var friska, var det svårt att få nog av dem att få saker att fungera för de flesta människor. Men en innovativ person kom på ett sätt att plantera ett äppelträd på en viss plats och det blev grunden för den nya fruktens tillväxt och utveckling.

Många av de ursprungliga äppelträden i Sverige togs över av bönder för att använda som ciderträd. En tradition bildades som så småningom växte till en frukt som folk inte bara kunde hitta på den lokala butiken. Med sin vackra och unika smak gjordes äppeljuice och njöt av alla. Det var då äppelkonsumtionens kultur föddes i landet.

Äpple gårdar i Sverige producerar äpplen till salu till internationella marknader. Det är mycket dyrt att odla dessa äpplen och de odlas på extremt små tomter. Mängden vatten och näringsämnen som behövs för att upprätthålla dem är enorm. Jordbrukarna har lyckats öka sin avkastning dramatiskt, men det tar fortfarande en hel del hårt arbete.

Inte alla har förmågan att göra vad som krävs för att få sin egen äppelgård igång. Det är därför de är beroende av odlare som är specialiserade på att ta hand om äppelproduktionen och transportbehoven hos stora mängder äpplen. Till exempel, ett fåtal företag lyckas leverera en stor dagligvarukedja med över en miljon äpplen dagligen.

Det är mycket ovanligt att se de faktiska äpplena växa så högt som trädet! Det finns två typer av träd som finns i Sverige – den ena måste planteras separat från den andra för att göra detta till ett hållbart alternativ. Denna typ av tillstånd gör att äpplena kan skördas tidigare och avverkningsprocessen blir effektivare.

Den som älskar att äta äpplen borde prova att besöka en gård i Sverige. Äpplen är fulla av smak och sötma av frukten kommer att avnjutas av någon. Det är därför landet har blivit så populärt runt om i världen.

Baka en hälsosam äppelkaka

Där det finns ett äpple finns det en anslutning. Det kan vara den läckra smaken av en bit äppelpaj, eller det kan vara den färska doften av ett äpple skomakare. Ett av de bästa sätten att njuta av detta äpple är att baka det hemma. Apple kaka är mycket populär och kommer i många sorter.

Inte alla äpplen är bittra och sura och vissa har en söt frukt som smak. En bit päron eller ett plommon är en utmärkt kombination med tartness av ett äpple. Äpplet är känt för sin smak men det finns många varianter. Dessa sträcker sig från mild till varm.

Om du inte kan få nog av det läckra äppelmärket till salu, varför inte ta en resa till Sverige för att se själv. Se vad de har att erbjuda. Du har inga problem att hitta en bit av Sveriges härliga äppelodlingar.

För mer hälsoinspiration besök denna sida.

Ät svenskt producerade äpplen